Ergonomi Eğitimi
Ergonomi Nedir?
Kelime anlamı olarak iş bilimi anlamında kullanılır. Ergonomi, bireylerin çevresel uyumu olarak açıklanabilir. İş yaşamında da önemli bir yere sahip olan ergonomi, bireylerin iş verimini arttırır. Ergonomi kısaca, fiziksel çevrenin insanla uyum süreci olarak açıklanabilir. Bildiğimiz üzere makine-insan arasındaki ilişki günümüzde oldukça arttı.
Makine-insan ilişkisi için fiziksel çevre ergonomisi bulunmaktadır. Günümüzde bilgisayar yazılımları, internet, web dizaynı gibi öğeler çok fazla kullanıldığı için öğelerin insan uyumu üzerine de doğrudan zihin ergonomisi bulunmaktadır. Ergonomi, birçok disiplinin ortak çalışma alanına yaklaşım şeklidir.
Bunlar başta mühendislik ve mimarlık işleri olmakla beraber tıp, fizyoloji, psikoloji, sosyoloji gibi meslek gruplarını da içerisine almaktadır. İnsanın verimli çalışması ve üretim veriminin iyi olması ideal uyumun yakalanabilmesi sayesinde olmaktadır. Ergonomi, 90 lı yılların başında iki ayrı metod girişimi ile dikkat çekmiştir. Bu çalışmalardan birincisi “iş ve zaman etüdü”dür, ikincisi ise “oksijen tüketimi” çalışmalarıdır.
Ergonomi, makine ve çevre sisteminin arayışı içindedir. Bu arayışın amacı ise insanın kendiyle barışık olmasından çok üretim faktörü olarak görülen insan gücünün en rahat ve sağlıklı biçimde kullanılmasını sağlamaktır. Ergonominin en önemli amaçlarından bir tanesi insan-makine ilişkisinin verimliliğini en yüksek seviyeye arttırmaktır. Çalışmanın düşünülmüş bir şekilde düzenlenmesini hedef alan ergonomi terimi, insanların araç ve makine kullanımındaki uygunluğunu da ölçmeyi sağlar.
Çalışanların işte en çok rahatsızlık duyduğu hastalıklar arasında görülen kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ile ilgili bilgiler verir. Bildiğimiz üzere, en çok bu tür hastalıklardan rapor alınmaktadır. Rapor alındığında ise iş aksaklıkları gerçekleşebilir. İş uzaklaşmaları ve iş gücü kayıpları bütün işleyişi yavaşlatır. Günümüzde ergonomi eğitimleri zorunlu hale getirildiğinden beri ülkemizde birçok ergonomi eğitimi veren yer bulunmaya başladı.
Ergonomi Eğitimi
Ergonomi eğitimi içerikleri, çalışanları belli rahatsızlıklardan korumaya yöneliktir. Buna örnek olarak bel-bacak, boyun, omuz ağrısı ve ellerde karıncalanma gibi rahatsızlıklardan korumak için neler yapılacağı ile ilgilidir. Sürekli ayakta duran mavi yakalılar için veya sürekli ağır kaldıran işçiler için sağlıklı duruş, yük taşımada omurga korunması, kas iskeleti koruma egzersizleri gibi koruma eğitimleri verilir. Olumsuz ergonomik koşullarda, işçilerin bel ve sırt incinmelerine neden olabilecek yüklerin daha fazla kişiyle beden gücü ile kaldırılması, taşınması veya itilmesi gibi işlerin yapılması ve destek olunması gibi risk faktörleri bulunmaktadır. Çok ağır kaldırmak, kaba ve kavranılması zor eşyalar, dengesiz objeler riskleri arttırır.
Elle taşıma işleri yönetmeliği, bu tür bedensel çalışmalarla ilgilenmektedir. İş yerinde çalışma koşullarının getirdiği sırt ve bel incinmeleri gibi konularda risk belirleme, risk azaltma ve riskten korunma sağlanması amaçlanmaktadır. 4857 sayılı iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili kanuna göre, işveren çalışanın sağlığını koruma amacıyla kas iskelet sisteminin belirlenmesi ve önlenmesi için ergonomi eğitimi ve ergonomik iyileştirmeleri yapmaları ve önlemleri almaları zorunlu tutulmuştur. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar üzerinde çalışmakta olan bireylerin de bilgilendirilmesi ve eğitim verilmesi önemlidir.
İşveren, özellikle ekranlı araçlarla çalışmalarda işe başlamadan önce eğitim vermelidir. Bu eğitimler belirli periyotlar ile devam etmelidir. Eğitim, zorlayıcı travmalardan korunma yolları, doğru oturuş, gözlerin korunması, gözleri yoran yazı karakterleri ve renkler, gözlerin ve kas sisteminin dinlendirilmesi, ara dinlenmelerini içermelidir.
Ergonomi eğitiminin temelde hedeflenen amacı kaza ve yaralanmaları önlemek, yorgunluğu ve insan vücudunun aşırı kullanımını önlemek, kazaya bağlı olan tazminatları minimum düzeye indirmek, iş ve çalışma verimliliğini maksimum düzeye çıkarmak, konforu ve iş üretkenliği arttırmaktır. Katılımcı sayısı genellikle on veya otuz kişi arasında değişmektedir.
Çalışma ortamında ergonomi sürecinin faydaları yadsınamaz durumdadır. Çeşitli faydaları bulunmakla beraber, örnek verebileceğimiz birkaç durum vardır. Bu durumlardan ilki, ergonominin genel maliyetlerde azalma sağlamasıdır.
Ergonomik risk faktörlerini azaltmak için bazı çalışmalar yapılır ve bu sayede ciddi yaralanmaların önüne geçilir. Çalışanlara ödenen tazminatları göz önünde bulundurarak görebiliriz ki maliyet tasarrufu açısından önemli bir fırsattır. Dolaylı maliyetlerin şirketlerin üzerinde büyük bir etkisi olduğu görülmektedir.
Ergonomi risk faktörlerini azaltmak ile kalmaz, verimliliği de arttırır. Çalışanlarınızın vücut duruşunu düzeltmek, daha az zorlanması ve daha az hareket etmesine bulunan çözümler sayesinde çalışma ünitesini daha verimli hale getirir.
Ergonomi, kaliteyi yükselten bir terimdir. Çalışanlarınızın yorulmasını ve rahatsızlığını çözmeye yaramaktadır. İş fiziksel olarak yorucu olduğunda, eğitilen kalitede iş çıkarmak zor olur. Fiziksel yıpratma sorunu çözüldüğünde ise ürünün daha kaliteli üretilmesi sağlanabilir.
Ergonomi sayesinde, işletmenize daha bağlı çalışanlar olur. Çalışanlara işe karşı teşvik sağlanır. Çalışanlar, sağlığının ve güvenliğinin korunması için gayret gösterildiğine inandığı zaman bunun farkına varır. Bunu farkına vardıklarında, motivasyon ve moral yüksekliği belli seviyelere gelir. Bu tür olgular, çalışanların katılımını arttırır.
Son olarak, ergonomi daha güvenli bir kültür yaratır. İş yeri ortamında insanları sağlık ve güvenlik kültürü yaratmak ve teşvik performansı iyileştirir. Ergonomi süreci maliyeti kesinlikle hakkını veren bir terimdir. Çalışma sürecinde avantajları çok iyi şekilde görebiliriz.
- 2.01.2025
-
Bu içerik 24 defa okundu